21 lut

Zdrowe desery mrożone? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jakkolwiek też nadzwyczajnie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z należytą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Pomocnym walorem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są wspaniałą przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezwykle łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu